Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Dievča do dažďa/Rainy Day Girl

 

Dievča do dažďa

CD1

 

1.   LÁSKA
2.   SEDEM TÝŽDŇOV
3.   ZELENÝ MÁJ
4.   NAPÍŠ
5.   STUDŇA
6.   NOSTALGIA
7.   MARATÓN
8.   KUFOR A ŠÁL
9.   KRÁĽ SMIECH
10.  PIESEŇ NAOPAK
11.  VÝPREDAJ
12.  VYZNANIE
13.  EPILÓG

 

Rainy day girl 

CD2

 

 

1.   ANYTIME

2.   SEVEN DAYS IN HEAVEN

3.   TOGETHER WE CAN WORK IT OUT

4.   REFLECTIONS

5.   A MESSAGE TO THE SONG WRITERS

6.   MY LITTLE RAINBOW

7.   FOLLOW THE SUN

8.   I`M FLYING

9.   TRY TO REMEMBER

10.  MY LITTLE STORY

11.  STUPID GIRL

12.  WHY

13.  HER SONG

 

RECENZIA:  

 

V roku 1979 dostala Marika Gombitová od vydavateľstva Opus možnosť nahrať svoj prvý sólový album. Hoci nemala, tak ako to bolo zvykom. voľnú ruku - hudobné nebo jej prialo a na albume sa tak stretli zvučné mená ako je J.Lehotský, P. Hammel, či L. Lučenič, aby Marike vytvorili veľmi vyrovnanú kolekciu 13 nadčasových skladieb. Dnes vlastne už legendárny album nahrala interpretka behom jedného dopoludnia a všetky na výbornú, čo bol pre ostrieľaných zvukárov Opusu niečo ako malý zázrak. Úspešná pieseň Vyznanie z tohoto albumu, ktorá v r. 1979 získala Striebornú Bratislavskú Lýru (Striebornú len preto, že ÚV KSS nedovolilo zvíťaziť jednému interpretovi viac ako jedenkrát /rok predtým získala Gombitová zlato za Študentskú lásku/ a víťazstvo priklepla interpretácii priemernej piesni Šaty z šátků v podaní L. Semelku) je dnes právom považovaná za Hit 20. storočia. A nielen to! Čo sa vtedajší pohlavári snažili zakamuflovať, medzinárodná porota na Intervízii v Sopotoch odčinila a Marika s piesňou Vyznanie získala hlavnú cenu.

 

Najpodstatnejšou prednosťou a chválihodný počin vydavateľstva  tejto edície je, že obsahuje na bonusovom CD taktiež anglickú verziu debutu prvej dámy slovenského popu (Rainy Day Girl). O voľný preklad piesňových textov sa postaral P. Seller a na CD vychádza táto, vtedy exportná LP, po prvý krát. Len spomenieme, že album Gombitová nahrávala súbežne s jej nasledujúcou platňou Moj malý príbeh - teda v roku 1980 a vyšla až po jej havárii v roku 1981.

 

Vytknúť sa tejto edícii dá snáď len toľko, že vydavateľ mohol ako bonus zaradiť aj piesne Gombitovej z prvého albumu skupiny MODUS (Modus, Pripútaná, Slávnosť kvetín, Domy na zbúranie a 11 poschodí), ktoré taktiež vyšli v tomto období a sú dostupné i v anglickej mutácii. Hoci priestor na to rozhodne bol, zrejme dramaturgia tejto - podľa popisu na CD zberateľskej edície - na to zabudla. A tak i znížila jej atraktivitu pre tých, ktorý už vlastnia skoršie edície Gombitovej debutu (vyšli na CD v rokoch 1995, 2000).